
Burak ćwikłowy czerwony na kiełki nasiona 10g Toraf
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Kiełki buraka, oprócz dużej ilości witamin A, C, B1 zawierają kwas foliowy i dwa rzadkie metale: rubid i cez, którego niedobór może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen. Ze względu na zawartość niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi kobaltu są niezwykle cenne przy leczeniu anemii. Działają dobroczynnie na włosy i paznokcie. Betacyjanina, substancja odpowiedzialna za czerwony kolor buraków ma działanie przeciwnowotworowe. Obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm. Ponieważ zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie są szczególnie zalecane przy schorzeniach gastrologicznych. Ważne, aby przed spożyciem kiełków buraka usunąć bardzo twarde, niestrawne skorupki. W smaku kiełki zbliżone są do surowego buraka. Ze względu na swój żywy czerwono-burgundowy kolor i nitkowaty kształt polecane są do sałatek i dekoracji potraw.